O vremenski postaji Izlake,
, Ob:
 

Domov


 
  VREMENSKI POJMI
(Vir: www.pro-vrem.net)
   
 

Kaj je vreme?

Vreme obsega vse pojave, ki se pojavljajo v atmosferi nekega planeta. "Vreme" je običajno mišljeno kot aktivnost teh pojavov v obdobju do nekaj dni. Povprečno vreme v daljšem časovnem obdobju pa imenujemo podnebje. Te pojave proučujejo meteorologi, ki pa že opozarjajo na klimatske spremembe.

Na zemlji se pojavljajo kot običajni pojavi veter, nevihte, dež, sodra, toča in sneg, ki se pojavijo v troposferi ali nižjih delih atmosfere. Gonilo vremena so razlike v energiji, ki je sprejeta od sonca. Zaradi različnih kotov pod katerim pade sončna svetloba na zemljo, so različni deli zemlje po različnih obsegih različno segreti. To povzroča temperaturne razlike, katere privedejo do globalnih vetrov, prav tako posredno do drugih vremenskih pojavov. Neposredni vzroki vremena so temperatura, vlaga, zračni pritisk, oblačnost, hitrost vetra, in dviganje.

Zemeljska atmosfera je velik povezan sistem, tako da lahko imajo manjše spremembe na enem delu velike posledice na drugih območjih atmosfere. To pa povzroča težave pri kratkoročnih vremenskih napovedih bolj kot pa pri nekaj dnevnih napovedih, zato se vremenoslovci trudijo izboljšati to mejo s pomočjo znanosti o preučevanju vremena, meteorologijo.

 
             
         
             
 

Domov | Napoved vremena | Vreme po SLO | Povezave | O vremenski postaji

Vse pravice pridržane © Grafex d.o.o., grafex agencija | tiskarna